top of page

zo 25 feb

|

Station Lokeren

Natuurpracht in Stappen: Ontdekkingstocht van 13km door Groot Molsbroek.

Welkom bij deze natuurwandeling door de prachtige gebieden van De Buylaers, Molsbroek, Molsbergen en Hamputten.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Natuurpracht in Stappen: Ontdekkingstocht van 13km door Groot Molsbroek.
Natuurpracht in Stappen: Ontdekkingstocht van 13km door Groot Molsbroek.

Tijd en locatie

25 feb 2024, 13:00 – 17:30

Station Lokeren, 9160 Lokeren, België

Over het evenement

Onze reis begint bij de parkeerplaats, waar we ons laten leiden door de natuurlijke schoonheid en diversiteit van deze erkende natuurreservaten. 

Van moerasvlaktes tot rietvelden, elzenbroeken en vochtige graslanden verkennen we de wonderen van de natuur via toegankelijke wandelpaden en geasfalteerde wandeldijken van Molsbroek. 

Laten we ons verwonderen door de flora en fauna die deze gebieden te bieden hebben en samen een onvergetelijke wandelervaring beleven. 

De deelgebieden, onder de noemer Groot Molsbroek, liggen in de nabijheid van de zijrivier de Durme van de rivier de Schelde.

Na 8 km maken we een tussenstop bij Bezoekerscentrum Molsbroek. Hier kan je iets drinken, naar toilet gaan ofNa de pauze is het nog maximaal 1 uur wandelen naar de startplaats.

De Oorsprong:

Het oorspronkelijke Molsbroek wordt beschouwd als de geboorteplaats van vzw Durme, opgericht op 27 januari 1969 met als doel het Molsbroek in Lokeren te transformeren tot een volwaardig reservaat. 

In 1981 kreeg het Molsbroek het statuut van erkend natuurreservaat, beheerd door vzw Durme in nauwe samenwerking met De Vlaamse Waterweg. 

Het 75 hectare grote gebied biedt een gevarieerd landschap, inclusief moeras, rietvelden, broekbossen, vochtige graslanden en rivierduinen, toegankelijk via een natuur-educatief ingerichte wandeldijk.

Het Groot Molsbroek:

Dit natuurreservaat is een van de grootste in Vlaanderen (122 hectare) en biedt optimale toegankelijkheid. 

De wandeldijk biedt een prachtig uitzicht op moerasvlaktes, watervogels, elzenbroeken, rivierduinen, rietvelden en vochtige graslanden. 

De goede waterkwaliteit en diverse biotopen ondersteunen een scala aan planten- en diersoorten, waaronder bevers en sinds januari 2020 ook de zeldzame otter.

De Buylaers:

De Buylaers, een 20 hectare deelgebied van Groot Molsbroek in het stadscentrum van Lokeren, beheerd door vzw Durme, behoudt historische kenmerken met weinig beplantingen, vochtige hooilanden en rietveldjes. 

Het gebied herbergt meer dan 230 plantensoorten, waaronder zeldzame exemplaren zoals blaaszegge, kleine varkenskers en rietorchis. 

Belangrijk voor insecten, biedt het onderdak aan de moerassprinkhaan en de zeldzame haarwaterroofkever. 

Onder de jaarlijkse broedvogels vinden we soorten zoals kleine karekiet, blauwborst, rietgors en ooievaars, waarvan het eerste broedgeval plaatsvond in 2014. 

Ondanks enkele tegenslagen werden twee jonge ooievaars succesvol grootgebracht.

Hamputten:

De Hamputten een deelgebied van Groot Molsbroek herbergt een grote waterplas van 22,3 hectare, gegraven in de jaren '60 voor de aanleg van de E17 snelweg. 

Deze plas is nu opgenomen in de doelstellingen van het Schelde-estuarium.

Hagemeersen:

Hagemeersen, een deelgebied van Groot Molsbroek van 8,3 hectare ten zuiden van de Getijdendurme, ondergaat transformatie tot een wetlandgebied als onderdeel van het Geactualiseerd Sigmaplan. 

Hier ontdek je voornamelijk dezelfde soorten planten als in het Molsbroek-gebied.

Molsbergen:

Molsbergen is een klein stukje van 8,9 hectare binnen Molsbroek dat de afgelopen 22 jaar werd beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos als een speciaal Vlaams reservaat. 

Sinds 2017 heeft vzw Durme de verantwoordelijkheid voor het natuurbeheer overgenomen. 

In Molsbergen zijn verschillende soorten planten gegroeid, voornamelijk op droge grond, bovenop de aanwezige rivierduin. 

Er zijn ook een paar plassen in dit gebied.

Bezoekerscentrum Molsbroek:

Men kan genieten van een prachtig uitzicht op het reservaat, actief deelnemen aan een dynamisch opgezette tentoonstelling over de omliggende natuur, en zich verdiepen in de geschiedenis van het gebied aan de hand van fossielen, archeologische vondsten en oude kaarten. 

Je kunt er ook even iets drinken en naar het toilet gaan.

Sportieve Singles

Wandelen met Sportieve Singles is beste van twee werelden. We wandelen een lus wandeling met gelijkgestemden in groep en beoefenen samen de wandelsport en knopen onderweg met onze deelnemers wandelgesprekjes aan.

Er wordt op een gezapig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd (tempo tss 3,8 - 4,6 km/u.. ). Dit is een ideale wandeling voor stappers met al een eerste ervaring, maar ook de beginnende wandelaar. Wij genieten samen van de wandelomgeving, als wandelbegeleider zorg ik voor een zo hoog mogelijk natuurbelevingsgehalte waar veilig wandelen voorop staat.

Natuurlijk zijn er de invloeden van moeder natuur en vooral in het regenseizoen is stevig waterdichte wandelschoeisel vereist om voetblessures zoveel mogelijk te voorkomen.

Wat heb je nodig voor deze wandeling: dagrugzakje, drinken, kleine versnapering, regenjas(of K-way,...), pasmunt (sanitaire stop), fotocamera om af en toe een foto te maken, ....

Na de wandeling kunnen de mensen ter plaatse beslissen om te gaan eten. Restaurant wordt niet op voorhand gereserveerd.

Hond. Op deze wandeling zijn honden niet toegelaten. Begrazinsgebieden Gallowayrunderen!

 • Inbegrepen: organisatie wandeling, begeleiding door een vrijwilliger
 • Niet-inbegrepen: consumpties, drankjes
 • Inschrijven en annuleren met terugbetaling mogelijk tem 21/2/2024. Daarna is het niet meer mogelijk om te annuleren en de bijdrage terug te krijgen. Exact adres wordt verstuurd in de bevestigingsmail onmiddelijk na de registratie. Gelieve jouw e-mail na te kijken na de registratie (ook in spam aub!). Heb je geen adres van samenkomst gekregen stuur dan tijdig een e-mail naar sportievesingles@hotmail.com. (Zaterdag of zondag worden de e-mails niet beantwoord).
 • Verzekering: Let op dat Sportieve Singles vzw geen sportverzekering of lichamelijke ongevallenverzekering heeft afgesloten voor de deelnemers; deze verzekering is enkel van toepassing op de vrijwilligers.

Horeca suggesties in de buurt van de startplaats voor wie na de wandeling eventueel nog wilt blijven om te eten.  

Brasserie De Fonteyn - Groentemarkt 13, 9160 Lokeren - 09 339 05 16 - https://www.defonteyn.be/

De Vernieuwing - Martelarenlaan 4, 9160 Lokeren - 09 279 69 70 - https://devernieuwing.be/

CultuurCafé Lokeren - Kerkplein 6, 9160 Lokeren - 0460 95 65 90 - https://cultuurcafelokeren.be/

De Postiljon Brasserie - Markt 14, 9160 Lokeren - 09 348 79 29 - https://www.de-postiljon-lokeren.be/

Frituur de Frietster - Koning Albertlaan 8, 9160 Lokeren - 0485 96 93 47 - https://www.one2three.app/defrietster/menu

McDonald's - Zelebaan 134, 9160 Lokeren - 09 349 02 41

Tickets

 • Wandeling - vrouw

  € 7,20
  Btw: +€ 0,55 Trans.kost
  Uitverkocht
 • Wandeling - man

  € 7,20
  Btw: +€ 0,55 Trans.kost
  Uitverkocht
 • Ticket vrijwilliger

  € 0,00
  Uitverkocht

Dit evenement is uitverkocht

Deel dit evenement

bottom of page